Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ha az ember már csak a hétvégéknek örül, alig tud kimászni az ágyból és egyre elégedetlenebbnek érzi magát, akkor el kell gondolkozni a váltáson. - állítja egy hessen-i karrier-tréner. Ha ne - Coaching magazin
részletek »

Pályaváltás 30-on túl - Valósítsa meg önmagát!

Információk, érdekességek kiegyensúlyozott működésről, teljesítménynövelésről, fejlesztésről, vagyis a coaching lehetőségeiről és alkalmazásáról. Ki és hogyan támogathat bennünket magánéleti és munkahelyi céljaink, sikereink elérésében?
Coaching magazin
Itt vagy: Coaching magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pályaváltás 30-on túl - Valósítsa meg önmagát!
Pályaváltás 30-on túl - Valósítsa meg önmagát!
Fotó: freedigitalphotos.net
"Ha az ember már csak a hétvégéknek örül, alig tud kimászni az ágyból és egyre elégedetlenebbnek érzi magát, akkor el kell gondolkozni a váltáson." - állítja egy hessen-i karrier-tréner. Ha nem teszünk ellene egy lépést sem, a váltás csupán egy lehetetlennek tűnő ábránd marad.
Sokáig így volt ezzel a 20 éves nővéri pályafutása után szakterületet váltó Beate Stelzer is. "Pár évvel ezelőtt fogott el először az érzés, hogy már nem érzem kihívásnak a munkámat" - meséli a 41 éves asszony, aki kisgyerekként azt tervezte, hogy a tengerparton fog élni. Végül hosszas vívódás után otthagyta addigi állását és egy hajótársaságnál helyezkedett el, ahol máig ázsiai és dél-amerikai hajóutakon vesz részt szervezőként.

Hozzá hasonlóan sokan középkorúan döbbennek rá, hogy már nem szeretik munkájukat, ám legtöbben közülük úgy érzik, hogy képtelenek a váltásra. Uta Glaubitz, berlini foglalkozás-tanácsadó szerint a legnagyobb baj, hogy "a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a munka leginkább fájdalmat okoz és hogy ez természetes. Minden olyat, ami szórakozást vagy kellemes időtöltést jelent, hobbiként definiálunk". Pedig a munka egyben hobbi is lehetne!
Abban, hogy középkorúként lehetetlennek vélünk egy pályaváltoztatást, a társadalomnak is kirívó szerepe van. "Aki 45 évesként új szakterületen új munkát keres, abban a személyben mindenki rögtön kételkedni kezd."
Hirdetés

Mesterségem címere...
A foglalkozás-tanácsadó szerint azoknak, akik elhatározták, hogy váltani szeretnének elsősorban arra a kérdésre kell koncentrálniuk, hogy mely területen szeretnének igazán dolgozni. "Persze minden munka egy csomó energiát vesz el, de azt kell tudnunk eldönteni, hogy mi az a foglalkozás amire szívesen áldoznánk energiánkból - melyik szakterület az, amelyben önszántunkból akár túlórát is vállalnánk csak azért, mert kedvünk van hozzá."

Pszichológiai tény, hogy az emberek legtöbbje azért választotta azt a foglalkozást, amelyet most is végez, mert szülei már kiskorától azt sugallták, hogy belőle tanár, fogorvos, autószerelő stb. lesz. Sokan nem azért dolgozunk ott, ahol, mert ellenállhatatlan kedvet érzünk hozzá.
Ezt a gyerekkori berögzült 'víziót' később már nagyon nehéz leküzdeni. Sokak számára pont ez az egyetlen de legfőbb korlát, amit segítség nélkül képtelenek ledönteni. Ha valaki tudatában van azzal, hogy számára is ez jelenti a legfőbb gondot, próbálja -akár külső segítség bevonásával- tisztázni magában valós igényeit, törekvéseit. Mindenekelőtt meg kell tanulnia saját céljait a gyermekkori neveltetés irányzatai fölé helyezni. A karrier-tréner, Alexandra Bass szerint az alábbi mottót kell követnünk, illetve megválaszolnunk: "Mi szerettem volna mindig is lenni?"

Egy tökéletes terv az önmegvalósításhoz
Jó tudni, hogy a tanácsadók egyöntetű véleménye szerint nincs olyan korhatár, amelytől már lehetetlen lenne egy szakmai váltás kivitelezése. "Sajnos ennek ellenére kevesen vannak azok, akiknek sikerül mindent az elejéről kezdeni. Talán minden tizedik embernek." - mondja Angelika Gulder karrier-tréner, aki szerint "a legésszerűbb, ha az első 12 hónapra készítünk egy tervezetet céljainkról". Ezt építsük fel az alábbi pontok alapján:

1.pont: "Ki az, akinek a legtöbb kapcsolata van egy adott szakmán belül?" - Építsünk kapcsolatokat az ilyen emberekkel!

2.pont: A legtöbben szívesen adnak felvilágosítást szakmájukról. Fedezzük fel, hogy hogyan dolgoznak az adott szakterületen és hogy ezen belül mely cégek a megbízhatóak!

3.pont: Mérlegeljük, hogy a munkafeltételek, a kereseti lehetőségek, a munkaidő és egyéb kritériumok illenek-e saját életvitelünkhöz, elvárásainkhoz!

Alexandra Bass szerint a pályaváltoztatást fontolgatóknak a terv elkezdése és megvalósítása során nem szabad negatívan gondolkodniuk. "A munkáltatók gyakran szívesebben látják az olyan munkaerőt, amelyik erős elhivatottsággal szeretne egy új szakmában dolgozni. Ennél talán nincs is jobb ajánlólevél! Egy-két szakma kombinációja pedig még akár előnyt is jelenthet egy új állás megpályázása során."

Beate Stelzer 20 éves nővéri szakmai pályafutása után tehát váltott. Neki sikerült, bár bevallja, fizikailag és lelkileg is megviseli az embert egy ilyen váltás. Ennek ellenére megérte! "A szakmai járatlanságot persze szóvá teszi a környezet. De az ilyenekkel nem szabad törődni! Másképp nem megy! Viszont mindezek ellenére olyan területen dolgozhatok, ahol egész életemben szerettem volna. Ez kárpótol mindenért!"
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Pályaváltoztatás, középkorú, szakterület, szakma, munkafeltételek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-19 08:40:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü